Natuurlijk, een netwerkcoach!

Website én Community rond een Effectieve Sociale Interventie voor veerkracht en social support

Samen voor ons eigen

Twitter
Facebook
LinkedIn

 

Inzending t.v.b. TROUW Opinie – als reactie op voorpagina over niet zelfredzame burgers – 1 juli 2015

SAMEN VOOR ONS EIGEN. Wie is niet zelfredzaam?

Martin van de Lustgraaf, auteur ‘Natuurlijk, een Netwerkcoach!’

“…Samen voor ons eigen. Want alleen is maar alleen‘.: zo luidde de slogan van het Jacobse en Van Es (Van Kooten en de Bie, 1979/81).

Wie kan zich wel goed redden? En wie niet. In onze participatiesamenleving is de vraag actueel welke zorg of hulp wij ‘voor elkaar’ of ‘voor ons eigen’ moeten regelen. Het onderzoeksduo Bredewold en Kampen van de Universiteit van Humanistiek lieten onlangs via Trouw aan Nederland weten dat het ideaal van de zelfredzame burger niet werkt, zelfs schadelijke effecten heeft (Trouw, 30 juni). Het verontrustende beeld: professionals in het sociale wijkteams vragen onvoldoende door en het sociaal netwerk laat het afweten. Lees: de overheid laat de niet-zelfredzame burger in de steek. Een hartenkreet, gevolgd door een ietwat gehaaste oproep: Maak geld vrij voor hulp door de overheid.

Gaat dat wel werken? Als opleider ben ik dagelijks betrokken bij sociale wijkteams en vrijwilligers die de naar de gemeenten overgehevelde zorgplichtvorm moeten geven. Ik zie keer op keer de waarde van sociale support voor mensen in kwetsbare situaties. Heb ik een te roze bril?

Cultuurfilosoof Jos van de Lans stelt ‘vanaf de Zeeuwse kust’ vast dat het zwakke netwerk mensen in kwetsbare situaties juist het probleem is (Trouw, 1 juli). Hij legt de vinger op een zere plek: niet het tekort aan functioneren of storing is het probleem, maar het chronische tekort aan welkome en steunende contacten. Daar wat aan doen. Geld en tijd daarvoor uittrekken. Dat werkt.

Laten we bij leven en welzijn de balans opmaken en niet in paniek een ruk aan het stuur geven. Bredewold waarschuwt voor overschatting, die zorg kunnen en moeten we delen. Tegelijkertijd mag mogelijk niet alleen de Staat, maar juist ook de Straat van zich laten spreken? Meer dan 1000 vrijwilligers bieden onder het motto ‘Van ikland naar wijland’ netwerkcoaching aan mensen in kwetsbare omstandigheden. Tevergeefs? Zeker niet. Natuurlijk zijn er ook mensen die daar niet van of door gediend zijn. Evenzogoed zie je in Deventer, Amsterdam, Rotterdam, Mijdrecht, Zoetermeer en jah ook aan de Zeeuwse kusten mooie resultaten.

Onderzoekers van het AMC-UvA onderzoeken deze praktijk in opdracht van de MO-groep sinds 2015 om de gezondheidswinst van netwerkcoachingwerk vast te stellen. In 2017 presenteren zij de uitkomsten… Ik ben zeer benieuwd. Wat kan Nederland met elkaar wel voor elkaar krijgen. Hoe die vrijwilligers best gevonden, getraind en gesteund door professionals in welzijn?

Daarin investeren is moedig en nodig. Sociale wetenschappers tonen aan dat zwakke sociale netwerken leiden tot verlies van veerkracht en herstel. Van de héle samenleving. In ‘Bowling Alone’ illustreert Robert Putnam (2000) hoe individualisme tot eenzame burgers leidt en de community om zeep helpt. Wie gaat midgetgolven of kaasfonduen in zijn uppie zal fundamenteel iets missen… Daar helpt geen ‘Vadertje Staat om Moedertje lief’ meer aan.

De vraag is: wie of wat is hier zwak? Wie of wat is kwetsbaar?

Investeren in sociale netwerken geeft mensen de kans om het verschil voor elkaar te maken.

“Samen voor ons eigen. Slaan wij ons erdoorheen”.

>> terug naar de tegel-mozaïek met alle thema’s

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 Natuurlijk, een netwerkcoach!

Thema door Anders Norén