Natuurlijk, een netwerkcoach!

Website én Community rond een Effectieve Sociale Interventie voor veerkracht en social support

Mandela en social support

Twitter
Facebook
LinkedIn

 

Mogen wij u heel even mee vragen naar een ander werelddeel? Naar het bijzondere Ubuntu-principe uit het Afrika van Nelson Mandela.

Ubuntu [oeboentoe] is Afrikaans, en kan vertaald worden met:

  • Ik ben omdat wij zijn
  • Ik besta omdat wij bestaan. (i.p.v. ik denk dus ik besta)
  • Ik ben mens in mijn medemens zijn

‘Natuurlijk, een netwerkcoach!’ zoekt waarde in het zien van de ander als reisgenoot. Een vrijwilliger-netwerkcoach verwoordde: “We gaan van Ikland naar Wijland”.

Nelson Mandela:
“Vroeger, – toen wij nog jong waren – gebeurde het dikwijls dat iemand op een doorreis in een land stopte bij een dorp om uit te rusten. Zodra die reiziger stopte kwamen de dorpelingen naar hem toe en kreeg hij water, (…) iets te eten. Nooit hoefde hij daarom te vragen, hij ontving het zonder meer, zodra hij stopte.”

Mensen gaven de reiziger water, voedsel en hun toegewijde aandacht.

Ubuntu werkt als moreel kompas. Geeft antwoorden op de grote vragen, die ons ook in ‘het Westen’ vandaag bezig houden. Hoe kunnen we als mensen onderling het beste met elkaar omgaan, ons voor elkaar inzetten?
Staat u ons toe om nog één stap verder te gaan om de kracht daarvan enigszins duidelijk te maken. Ubuntu maakte de grote verzoening na de apartheid mogelijk. Wie is omdat hij is in gemeenschap met anderen, kan door anderen te vergeven, die ander uit de gemeenschap herstel bieden en pas dan ook zelf herstel ervaren. “De ander zijn menselijkheid teruggeven, zodat wij allemaal onze menselijkheid terugkrijgen” (Krog, VanderLeeuwLezing). Geen eenvoudige taak.

De zelfbeelden en het zelfbewustzijn van het Ik en ánderen zijn in dit denken fundamenteel afhankelijk van elkaar. Ketting is schakel is ketting.

Of zoals men ook wel zegt: “It takes a village to raise a child”.

Wat denkt u? Zou dat de waarde kunnen zijn van wat ook wel methodisch genoemd wordt: contextueel of systemisch werken? Is dat wat we mogen verstaan onder samenredzaamheid?

Dan is ‘Natuurlijk, een netwerkcoach!’ eigenlijk heel logisch…

 

>> terug naar de tegel-mozaïek met alle thema’s

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 Natuurlijk, een netwerkcoach!

Thema door Anders Norén